Västra Regionen

av Koloniträdgårdsföbundet

Borås levde dessvärre upp till sitt rykte om att vara landets regnrikaste stad när regionen hade sitt årsmöte den 1 juni. Men det var inte så mycket regn som det var mulet och grått. Trots att vi hade trist väder på utsidan så var det inomhus i den ombyggda industrifastigheten som numera heter Träffpunkt Simonsland en betydligt ljusare stämning. Regionens årsmöte hade i år tre stycken värdföreningar som samsats om jobbet och det var Ramnalid, Örestrand och Trandareds koloniföreningar som gemensamt försökte göra det trevligt för gästerna. Årsmötet hade ombud från tio av de tolv föreningar vi har i regionen och det var verkligen trevligt att se så många glada kolonister. Berne Hultin från Välens koloniförening i Göteborg var årsmötets ordförande och han skötte det uppdraget perfekt.

Efter avslutat årsmöte och en god lunch åkte de flesta av oss ut till Örestrand och fick gå en promenad i den fina föreningen som ligger vid en vacker sjö med nästan samma namn (Öresjö). Föreningen bjöd också på kaffe och hembakta kakor i sitt stora partytält innan gästerna åkte hem. Nästa år har Åsens Sportstugeförening lovat vara värd och det skall bli mycket trevligt.

Regionstyrelsen tackar för fortsatt förtroende och önskar alla en riktigt fin sommar med goda skördar!

I strålande sol och i början på århundradets varmaste sommar var vi många som hade samlats till årsmöte i Mariestad. Hos Västerängs Koloniförening vackert beläget vid Tidan. Årsmötet söndagen 3 juni leddes av Björn Bergström från föreningen och förutom de sedvanliga punkterna berättade deltagarna om vad de hade gjort av intresse under det gångna året i sina föreningar. Bland annat så noterade vi att Eklundshov i Jönköping firade 90 år i år (se första sidan).

Efter årsmöte och en välsmakande sommarbuffé med mycket kallskuret, vilket uppskattade denna dag när temperaturen var drygt 25 grader i skuggan, gick de flesta av oss på en fin rundvandring i kolonin. Den är en idyll och väl värd ett besök. Innan vi åkte hem  blev vi bjudna på kaffe och kaka i föreningsstugan där vi också hade haft vårt möte.

Nästa år är regionens årsmöte i Borås där vi för ovanligheten har tre föreningar som samlats om värdskapet. Det är Ramnalid, Trandared och Örestrands koloniföreningar och vi hoppas givetvis på minst lika många deltagare som i år. En trevlig sommar med fin skörd önskar er regionstyrelsen och tackar för fortsatt förtroende.

Ett årsmöte som hölls i Coop Forums lokaler och där Karlsvik var värd. Under ordförande Gunlög Ingolfs ledning hade vi ett lyckat möte där förutom de sedvanliga, formella delarna även alla fick möjlighet att berätta om sina föreningar och vad som hänt under det gångna året.

Efter mötet fick alla möjlighet att besöka Karlsvik som ligger vackert beläget vid Göta älv. En uppfriskande promenad i en välskött förening i strålande sol och behaglig temperatur, vad kan man med begära en vacker försommardag? Som avslutning blev vi bjudna på kaffe och hembakta kakor i deras fina föreningsstuga.

Nästa år hoppas vi få se alla medlemmar i Mariestad där vi 2018 har årsmötet hos Västerängs Koloniförening. Välkomna dit och trevlig sommar önskar styrelsen som tackar för ett fortsatt förtroende.

En fin promenad på kolonin.

En fin promenad på kolonin.

Den 28 maj så hade regionen sitt årsmöte och det var Skövde Koloniförening som var värdar i år. Vi var i Öms bygdegård och Leif Henriksson valdes till årsmötesordförande. Han avtackades också med blommor (som han sen planterade på sin kolonilott i Lidköping) för sin tid i regionstyrelsen. Vi hade inte haft möjligheter till det tidigare. Ett mycket trevligt årsmöte med en stor uppslutning från föreningarna i regionen. Det var endast två föreningar som var förhindrade att deltaga!

Efter lite god mat så hade styrelsen ett konstituerande möte och resterande i sällskapet gav sig iväg till det närbelägna koloniområdet. Där blev vi väl omhändertagna och kunde gå runt och studera den välskötta föreningen. Vi fick även kaffe och hembakta kakor samt tillfälle till mera förtroliga samtal med medlemmarna. Solen lyste på alla och det var verkligen en dag att minnas. Gör gärna ett besök hos dem. Det är värt en resa.


I år var det inte förrän den 13 juni som vi hade vårt årsmöte. Men den väntan hade ett värde eftersom vi fick en strålande sommardag i ett vackert Jönköping. Det var tre stora händelser den dagen i vårt land – cykelloppet Vättern runt, bröllopet mellan Carl-Philip och Sofia samt det viktigaste, årmötet för Västra Regionen. Vi var på en restaurang som heter Fjällstugan vilken har en fantastisk utsikt över Vättern och Jönköping/Huskvarna. Årsmötet följde de vanliga reglerna med formalia först, redovisning vad som hänt i Förbundsstyrelse och Förbundsråd, sedan lunch och efter det redovisade varje närvarande förening vad som hänt hos dem under det gångna året plus lite historik. Detta med att få information från andra föreningar och kanske få nya idéer är nästan det bästa med ett årsmöte.

Efter mötet åkte vi ner och Dalvik bjöd på kaffe och kaka innan vi startade en rundvandring i en mycket fin koloniförening.

Kent Ramberg med sin hustru Birgitta

Kent Ramberg med sin hustru Birgitta

Den 24 maj hade regionen sitt årsmöte i Varberg och värd för mötet var Prästakullens Koloniförening. Förhandlingarna sköttes perfekt av Kent Ramberg från Göteborg och vi hade vårt möte i Folkets Hus som ligger centralt i Varberg. Förutom de regelmässiga delarna av programmet redovisade de närvarande representanterna verksamheterna från sina föreningar, en punkt på som alltid är mycket uppskattad. Sen fick även deltagarna höra vad som hade skett i både Förbundsråd och Förbundsstyrelse.

Leif Henriksson avgick efter ca 14 år i regionsstyrelsen. Leif hade dessvärre inte möjlighet att medverka på årsmötet så vi får avtacka honom vid ett lämpligt tillfälle. Efter en god lunch och kaffe kunde de som hade möjlighet åka till Prästakullen och se en fin förening i en vacker natur.

Vi tackar Eva Hjorth för det arbete hon och föreningen har lagt ner för att få alla att känna sig välkomna. Nästa år kommer Dalviks odlarförening i Jönköping att vara värd för årsmötet och det ser vi fram mot. Ett årsmöte är inte bara en formell händelse utan ett fint tillfälle att träffa andra kolonister och utbyta erfarenheter

En glad Leif med sitt välförtjänta diplom.

En glad Leif med sitt välförtjänta diplom.

En lyckad kongress med fem stycken röstberättigade från Västra regionen plus Ingvar Larsson med fru Maj-Lis som inbjudna gäster.

Peter Böös blev invald i förbundsstyrelsen vilket han är både glad och stolt över. Leif Henriksson avgick ur samma styrelse efter nio strävsamma år och fick förbundets hederstecken.

Förbundsstyrelsen fick även en ny ordförande och det blev för första gången en kvinna. En mycket kompetent sådan och hon heter Catharina Tarras-Wahlberg. I tidningen Koloniträdgården finner du ett utförligt reportage om henne.

Ett typiskt Eklundshovshus i härlig 20-talsanda.

Ett typiskt Eklundshovshus i härlig 20-talsanda.

Och här några glada årsmötesdeltagare

Och här några glada årsmötesdeltagare

Vi som kommit till årsmötet den 1 juni och det var de flesta, fick bekanta oss med en fin förening som var värd för dagen. Årsmötet började med att föreningens ordförande Gunlög Ingolf hälsade oss alla välkomna. Mötet avlöpte friktionsfritt under ledning av Helena Westerling som även informerade om vad som försigår till vardags på förbundets kansli. Förutom det så redovisade varje förening hur det gångna året varit och vi fick även info från Förbundsstyrelse och Förbundsråd. Beträffande de val som gjordes för kommande period så var det omval på de flesta posterna och ni kan se sammanställningen under länken Regionstyrelse.

Efter avslutade förhandlingar bjöds det på en välsmakande lunch och sedan gick vi en promenad bland föreningens vackra hus. Området är kulturskyddat och det är mycket noga hur minsta förändring får göras vilket resulterar i att området har ett riksintresse.

Vädret var soligt och fint till en början men sen kom det några droppar, dock inte mer än att vi kunde promenera utan problem. Vi fick höra på ett intressant föredrag av Kerstin och Per-Olof Östhed som hade varit kolonister sedan mycket lång tid tillbaka – i Kerstins fall kom hon dit första gången 1930 när hon bara var sex månader gammal! En fascinerande stund med ett par charmerande sånginslag.

Ett glatt gäng som samlades på Örestrand.

Ett glatt gäng som samlades på Örestrand.

Den 6 september 2012 träffades styrelserna från Ramnalid, Trandared och Örestrands koloniföreningar hos de sistnämnda för ett möte i deras fina partytält. Det var mycket givande och vi tror att det kan vara en god idé för många om de ligger på någorlunda geografiskt avstånd från varandra.

Vi diskuterade både problem och lösningar och det framkom snart att vi har mycket gemensamt och en hel del nyttigheter att dela med varandra.

Det är alltid bra att höra andras syn på den egna verksamheten och det kan ge nya infallsvinklar att lösa upp gamla knutar. Vi beslöt att träffas varje år och skifta mötesplats mellan föreningarna.

Tipspromenad i ett härligt väder!

Tipspromenad i ett härligt väder!

Lördagen 25 augusti 2012 firade Ramnalids Koloniförening 25 år. Föreningen ligger i ett intressant kulturområde vid Borås västra infart. Ramnalid var ursprungligen ett stort hus som byggdes 1903 för att husera stadens fattiga och utstötta. I verksamheten ingick även odling och grisuppfödning för både självhushållning och försäljning.

För 25 år sedan, då den verksamheten var förpassad till historien, planerades ett område för koloniträdgårdar. Den mest påtagliga kopplingen bakåt är en stor jordkällare med granitklädd front där alla 23 medlemmarna har var sitt utrymme.

Festligheterna startade med tipspromenad, sedan åt vi en härlig buffé och därefter serverades kaffe och hembakad tårta. Vi fick från ett par medlemmar höra en del om den intressanta historien jag nämnt ovan. Föreningen fick en flagga från förbundet och den kunde vi hissa i strålande sol, tvärtemot det regnväder som SMHI utlovat. För en gångs fick man glädjas över en felaktig prognos!